juli 8, 2015

Tips inför besiktningen

Av admin

Att besiktiga bilen väcker nog en viss oro hos de flesta bilägare, man vill ju förstås att bilen skall klara besiktningen utan alltför stora anmärkningar. För att slippa återbesök är det en god idé att göra vad man kan för att klara besiktningen.

Ett första grundtips är att boka tid inom den tillåtna tidsrymden. Svensk Bilprovning har inte längre monopol och man får inte längre brev med påminnelse att besiktiga.

En enkel åtgärd innan besiktning är att kontrollera att varningstriangel finns på plats. Den kan ibland ha plockats ut och utan varningstriangel får man ett återbesök. En annan enkel åtgärd är att kontrollera så att alla lampor fungerar, inklusive skyltbelysning. En kontroll av att det finns spolarvätska är också en enkel åtgärd som höjer trafiksäkerheten.

En viktig kontroll är däckens mönsterdjup. Alltför slitna däck ger återbesök. Tyvärr är mönsterdjupet inte något som bilister i allmänhet kontrollerar mer än vid byte till sommar- resp. vinterdäck. Minsta mönsterdjup är 1,6 mm. Om bilen har löstagbar dragkrok måste man ha med sig alla delar till dragkroken.

Om det passar tidsmässigt är det förstås en bra idé att göra en service på bilen före besiktning. Det ökar möjligheten till en besiktning utan anmärkning.