juli 28, 2015

Tips för dig som ska sälja bilen

Av admin

Om man vill sälja sin befintliga bil, t.ex. därför att man köpt en annan bil, så är onekligen en enkel lösning att lämna bilen som dellikvid hos bilhandlaren. Den övertar ju då arbetet med att sälja den, garantianspråk osv. Man kan ju dock lätt se att vid en privat affär kan man få ut ett tydligt bättre pris.

Att sälja en bil privat är numera enklare än någonsin. På Internet kan man få en ganska hygglig bild över vad bilen kan vara värd och det finns dessutom flera sajter där man kan lägga ut bilen till försäljning.

Man måste vara medveten om att man som säljare har ett visst garantiansvar, och det finns all anledning att vara ärlig i sina svar till spekulanten. Om den tilltänkte köparen frågar efter oljeförbrukning och man anger ”drar ingen olja” när den i verkligheten tar 2 liter på 100 mil så kan man drabbas av garantikrav senare.

Den tilltänkte köparen vill förstås provköra, men följ med i bilen eller kräv att han/hon lämnar körkortet. Alltför ofta har bilar bara försvunnit vid en provtur.

När man så småningom kommit överens skall man registrera ägarbyte. Det är viktigt att bytet registreras snabbt. Den gamle ägaren är ju ansvarig för försäkring, bilskatt, P-böter osv. fram till byte. Det finns numera en app som gör att man kan registrera bytet omedelbart.