oktober 30, 2015

Rallycross

Av admin

Rallycross är en av de stora motorsporterna i Sverige. Ett lopp genomförs på en bana som är ca 1000-1200m där det gäller att köra de tre varven så fort som möjligt. Sporten delas in i olika klasser som grundar sig både på motorns styrka, ålder på föraren samt om det är fram- eller bakhjulsdrift.

För Senior gäller följande:

SuperCars – Bilarna har fyrhjulsdrift och motorn får maximalt vara på 2058 cc. Utöver det tillkommer det detaljregler gällande bilens konstruktion.

TouringCars – Här är det bakhjulsdrift och motorn får maximalt vara på 2000cc och då utan överladdning (vanligt kallat för turbo)

Super 1600 – En kategori för framhjulsdrivna fordon med en motor på maximalt 1600cc (utan överladdning)

Super Nationell – En kategori där det både är möjligt att ha fram- och bakhjulsdrift. Här finns bland annat krav på ålder på bilarna. Exempelvis ska en kombi inte vara äldre än ett visst antal år medan övriga bilar får vara något äldre. Kravet gällande motorns styrka är 3200cc utan överladdning samt 2050cc med överladdning.

Super Nationell max 2400cc – Som namnet säger är det maximalt 2400cc som gäller. Både framhjuls- och bakhjulsdrift är tillåtet.

Super Nationell max 2150cc – Även här spelar det ingen roll om bilen är framhjuls- eller bakhjulsdriven. Som mest får motorn ha en effekt på 2150cc.

De ovan nämnda reglerna är enbart några av de regler som gäller för dessa kategorier inom Rallycross. Det finns även ett flertal regler men detta speglar på ett tydligt sätt hur sporten delas upp och kategoriseras. För ytterligare regler och tydligare information – Besök Svenskrallycross.se som är en del av Svensk Bilsport.