augusti 25, 2015

Lär dig skruva själv

Av admin

633085-engine-repair

I Sverige har vi många uttryck och ett av dem följer ungefär såhär ”Själv är bäste dräng”. Det är få länder där en person utför så mycket arbete själv som i Sverige och vi är riktigt duktiga på detta. Allt från hus och trädgård till att meka med bilen. Vi ska prata lite mer om detta med att meka med bil då det är en mer komplicerad historia att hålla på med, men absolut inte omöjlig. Några tips och råd ska säkert få dig att kika lite närmare på vad du kan göra själv som hemmafixare.

Instruktioner, delar, verktyg med mera

Först och främst bör vi lära oss hur en bil fungerar i stora drag och hur vi ”läser” en bils olika symptom när den inte beter sig som den ska. Detta kan vi göra genom sökningar på nätet och inhandla böcker om den specifika bil vi har. Därefter handlar vi in de delar och verktyg vi behöver. På nätet finns idag flera bra sidor att göra det på. Mekster är ett bra exempel på en sajt med ett komplett sortiment av bildelar, tillbehör och verktyg. Bra sidor har oftast en sökfunktion där du söker på ditt registreringsnummer och delar som passar just din bil kommer upp direkt, vilket sparar tid och minskar risken för att inhandla felaktiga artiklar.

Många gånger är det bra att ta hjälp av en vän som kan detta med att skruva själv och lära sig den vägen. En del kan man även läsa sig till via nätet, till exempel hur man byter olja. Vid större reparationer kan det dock vara brukligt att låta experter ordna felet. En sak vi aldrig får glömma bort är nämligen säkerheten. Att själv hissa upp en bil med en domkraft och krypa under den är ett absolut nej. Köp ett par stödbockar eller miniramper för att bilen skall vara säkrad och inte falla ned. Själv är bäste dräng så kör på men glöm inte bort regel nummer ett, tänk efter före och gör inte mer än du känner att du klarar av. Lycka till!