Laga bilar

Om man är lite händig kan det vara mycket lönsamt att laga sin bil själv när den går sönder. Ofta funderar man inte alls över om man kan klara av det själv. Man lejer helt enkelt en verkstad och får ofta betala stora fakturor när bilen hämtas. Kanske skall man fundera över om man kan laga vissa smärre fel själv.

Det är helt klart så att man ofta inte kan ge sig in på stora reparationer av bilar som till exempel renovering av en havererad motor eller ett byte av en växellåda. Men, det finns en hel del man kan fixa själv om man inte har tummen mitt i handen. Det största problemet är ofta felsökningen. Det är inte helt lätt att klara av att undersöka karossen eller underredet hemma i det egna garaget. Det är mycket enklare på en verkstad där man helt enkelt hissar upp bilen eller kliver ner i en smörjgrop. Det man kan göra är att hissa upp bilen med hjälp av en domkraft. Därefter pallar man upp bilen med stadiga lådor eller till exempel några däck. Man bör inte krypa under bilen som enbart är upphissad med en domkraft.

Väl under bilen kan man om man har tur själv upptäcka vad som är fel. Om inte bromsarna fungerar som de skall kan det vara en läcka på ett bromsrör. Det är ofta inte så svårt att se var läckan är. Om man inte är så hemma på att skarva ett bromsrör byter man helt enkelt ut hela röret. Det kan ta lång tid, men man sparar garanterat mycket pengar på att göra det själv.

Ofta är det så att man fått klagomål på bilbesiktningen och vet exakt var felet ligger. Man måste då också åka till besiktningen en gång till för att få godkänt vilket gör att man efter ett ok från besiktningsmannen kan lita på att bilens bromsar fungerar som de skall.