december 18, 2020

Kör säkert i vintermörkret

Av admin

Solen har inte gått upp när vi börjar jobba och hunnit gå ned innan vi slutar. Många av oss kommer därför spendera den mesta delen av tiden i bilen när det är mörkt ute en tid framöver. Och då även vägunderlaget kan ibland vara allt annat än önskvärt, är det värt att tänka lite extra på säkerheten.

Till att börja med är det värt att tänka på ljuset. Billyktorna håller inte samma ljusstyrka hela livet. Ofta är det fallet att när vi väl fått för oss att byta ut dem, har ljuset faktiskt blivit avsevärt svagare. Detta händer så gradvis att vi inte riktigt uppmärksammar det.

Men då byte av lamporna blir allt mer besvärligt på nya bilar kan det vara en bra idé att helt enkelt skaffa lite extraljus av en eller annan sort. De kommer att lysa upp mycket bättre i mörkret och du kommer att se mycket tydligare.

Tänk även på din körstil och vägunderlaget. När det börjar bli även bara något halkigt ute kan skillnaden mellan ett par kilometer i timmen vara något som räddar liv. Genom att sänka hastigheten lite och mjuka upp din körstil blir du omedelbart en säkrare bilist på vintern.

Under vintern är det också extra viktigt att hålla bra avstånd till andra bilar. Med eventuell halka kan bromssträckor öka och då behöver du ju också tillräckligt med avstånd för att inte riskera kollision.