januari 21, 2016

Hitta rätt vinterdäck till din bil

Av admin

tires

Du som har bil och körkort är antagligen väl medveten att det är lag på att ha vinterdäck på bilen. Mellan december och mars är det lag på att ha vinterdäck om vinterväglag råder, så du får inte glömma att byta till rätt däck på din bil under den här perioden – för det är stor chans att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen under vinterhalvåret. Om inte så för lagens skull, så för din egen skull, då allvarliga olyckor kan ske om du inte har rätt däck för vägunderlaget.

Idag finns många bra vinterdäck för bilen, såväl dubbfria däck som dubbdäck. Dubbdäck låter mer på barmark och sliter upp partiklar från vägen som är skadliga att andas in, men ger å andra sidan ovärderligt grepp på hala vägbanor jämfört med dubbfria däck. Ofta kräver äldre bilar dubbdäck medan modernare bilar klarar sig bra med dubbfria vinterdäck, så kallade ”friktionsdäck”. Det är inga problem att själv byta däck på bilen, men vill du kan du alltid anlita någon som gör jobbet åt dig på nolltid.

Vilken typ av vinterdäck du ska ha beror på var du kör, hur mycket du kör och vilken typ av vägar du kör på. Vinterdäck är utrustade med särskilda egenskaper för att klara av vinterväglag och kraven är att däcken ska ha minst 3 mm mönsterdjup, men gärna djupare än så, för att kunna dränera bort slask och smuts på vägarna. Kom ihåg att däcken ansvarar för din säkerhet, så lägg gärna pengar på riktigt bra däck så att du alltid kan känna dig trygg i bilen. Även bränsleförbrukningen minskar med bra däck, så du kan minska din bensinkostnad genom att investera riktigt. Däcken blir sämre med åren, så tänk på att köpa nya däck istället för begagnade!