februari 15, 2016

Hitta rätt bilverkstad

Av admin

Bilverkstad

Bilen är trasig och du har undersökt och gjort det du kunnat men tyvärr är problemet av sådan karaktär att den måste in på en bilverkstad eller är det kanske dax för bilens service. Hur vet man då att man inte blir lurad på vad som ska göras och vad reparationen/servicen skäligen kan få kosta?

Bilservicemarknaden är idag avreglerad vilket innebär att det står dig fritt att välja vilken bilverkstad du vill. Det finns så kallade auktoriserade verkstäder och allbilsverkstäder. Den auktoriserade bilverkstaden är specialiserad på en eller flera bilmodeller medan allbilverkstaden tar sig ann flera olika bilmärken och inte är märkesberoende. Det förs ibland en debatt om att det är bättre om man vänder sig till en auktoriserad verkstad just för sitt bilmärke men detta finns det egentligen inga belägg för. Som vi också tidigare skrivit om så kan man ibland känna att en bilverkstad tar en hel del tid på sig för något som ibland kan verka rätt simpelt och hur vet man att den tiden inte debiteras extra. Konsumentverket har tillsammans med Sveriges Fordonsverkstäders förening (SFVF) och Motorbranschens Riksförbund (MRF) en konsumentvägledning för dig som vill anlita en bilverkstad och du som konsument kan känna dig säkrare när du anlitar en verkstad som åtagit sig att följa konsumentverkets reparationsvillkor. Verkstaden måste även följa konsumenttjänstlagen när det gäller service och reparationer och detta går inte att avtala bort. Det som gäller under den lagen är att verkstaden ska:

  • ansvara för att en personer med rätt kompetens och utbildning utför arbetet.
  • se till att det inte uppstår onödiga missförstånd och därför när ändringar från det ni kommit överens om måste ske samråda med dig samt så är de även tvungna att se till dina intressen.
  • se till att informera dig som kund om det behöver göras något utöver det ni kommit överens om.
  • att utför arbetet fackmässigt, alltså att utför arbetet enligt anvisningar från fordonstillverkaren.
  • hålla med de material som behövs för att utföra arbetet.
  • även avråda dig som bilägare om tjänsten inte ligger i bästa nytta för dig och det här kan ske även när arbetet påbörjats. Uppfyller verkstaden inte det så har de inte rätt till betalning för utfört arbete.

Det kan skilja många tusenlappar mellan olika verkstäder så se till undersöka olika alternativ. Du kan även gå in och läsa mer om konsumentverkets riktlinjer här.