november 8, 2013

Gör det själv

Av admin

Hur byter man olja på bilen? Är det svårt och är det tidskrävande? På förhand låter det pilligt och klurigt och många väljer nog bilmecken framför att göra det själv. Att ta hand om bilen idag blir allt krångligare med tanke på att modellerna blir alltmer tekniska när det gäller både elektronik och motor.

Att göra det själv

Bilmek

Många får skräck när något lägger av eftersom man känner att man inte har en blekaste susning om vad det kan vara givet alla nya funktioner och elektroniska kopplingar som följer med dagens generation av bilar.

Den gängse uppfattningen bland bilägare idag är att man kan göra mindre med bilen än tidigare men låt oss försöka se vad man faktiskt kan göra när det gäller något av det mest grundläggande för en bil, nämligen oljan och dess filter.

Byta olja

Det är i regel ganska lätt att byta olja och filter. Börja med att köpa hem olja och oljefilter. Det går riktigt bra att göra via nätet idag. Besök Mekanika och beställ enkelt det filter och den olja du behöver för ditt bilmärke.

Man börjar med att öppna motorhuven och locket till oljetanken.  Sedan hissar man upp bilen, förslagsvis med en bilhiss på en bensinstation. Därefter skall man ta bort pluggen som oftast befinner sig under oljetråget och sedan tömmer man helt enkelt ur all olja i någon typ av behållare. Glöm inte att skruva tillbaka pluggen till oljetråget.

Det sista momentet är att byta oljefiltret. Det kan vara knepigt ibland om man inte är lite händig. Det finns så kallade filteravdragare som man använder för att skruva loss filtret. För att det skall funka är det en fördel om filtret är synligt. Huruvida filtret syns eller ej beror på ditt bilmärke och bilens årsmodell. I de flesta fall krävs att man lokaliserar oljefiltret och får bra grepp om det när man skruvar loss det. När det väl är klart är det bara att fylla på med nya olja. Sedan är allt klart och din bil är redo.

Underskatta aldrig vikten av att du kan göra mycket själv med din bil, oavsett hur avancerad eller ny den är. Det finns rikligt med guider ute på nätet – både artiklar och välgjorda videos på Youtube – som tydligt visar hur man byter olja och filter eller övriga tips som kan vara bra att ha om din motor skulle haverera en vacker dag. Allt är möjligt åstadkomma, bara du lägger manken till!