november 11, 2013

Formel 1

Av admin

Formel 1, eller F1 som det ofta kallas till vardags, är troligtvis den mest populära grenen inom motorsport överhuvudtaget i världen. F1 är också den mest prestigefyllda och spektakulära motorsporten och det är också här som man hittar de allra snabbaste bilarna.

Världsmästerskapet i Formel 1 körs i form av en serie tävlingar som pågår under ett helt år. Första VM i Formel 1 kördes år 1950 och bestod då av sammanlagt sju lopp. Genom åren har VM-serien utökats med fler och fler lopp och i årets VM-serie, som inleddes med Australiens Grand Prix i mars och avslutas i och med Brasiliens Grand Prix i slutet av november, körs hela 19 lopp.

Inom den så kallade Formel 1-cirkusen finns några lopp som betraktas som lite mer klassiska än andra. Det kanske mest klassiska av alla F1-lopp är Monacos Grand Prix, som körs runtom på gatorna i Monte Carlo. Loppet är det enda nuvarande F1-loppet som körs på allmän väg i sin helhet. Med några få undantag har loppet funnits med ända sedan starten 1950.

Andra lopp som också funnits med länge i F1-cirkusen är bland andra Belgiens Grand Prix, Tysklands Grand Prix samt Italiens Grand Prix, som körs på den legendariska Monzabanan, och Storbritanniens Grand Prix, som körs på Silverstone. De två sistnämnda är de enda lopp som funnits med varje år i VM-serien sedan starten 1950.

En av de mest omtalade delarna av ett F1-lopp och också den del som kanske flest fascineras av är det så kallade depåstoppet, där bilarna ett par gånger varje race stannar till för att byta däck eller fylla på bränsle. Sedan säsongen 2010 är det dock förbjudet att fylla på bränsle under loppets gång.

Under ett depåstopp står ibland upp till hela 20 mekaniker och servicemän redo för att ett däckbyte ska gå så snabbt som möjligt. Ett normalt däckbyte tar ofta runt fyra sekunder. Snabbaste däckbytet genom tiderna innehar McLaren-stallet som under Tysklands Grand Prix förra året lyckades byta däck på Jenson Buttons bil på 2,31 sekunder.

Årets F1-VM har totalt dominerats av tysken Sebastian Vettel som därmed kommer att vinna sin femte raka VM-titel och det i stor stil. När endast två tävlingar återstår leder han med hela 130 poäng ner till spanjoren Fernando Alonso på andra plats. Under året har Vettel vunnit hela 11 av 17 tävlingar som körts.