maj 25, 2015

Extrabelysning till bilen

Av admin

2876797-over-head-fog-lamps

Det många som väljer att installera extrabelysning på bilen, av olika anledningar. Det kan vara så att man helt enkelt upplever att man har en dålig ljusbild. 

Säkerheter är ju en av de största frågorna man stöter på när det kommer till bilen, belysningen är då inget undantag. Lamporna måste ju vara starka nog för att lysa upp allt man ska kunna se, men de får samtidigt inte vara störande för mötande trafik.

Ett av de bästa alternativen för extrabelysningen till bilen är de som är av LED eller xenon, de ger även bra sidoljus som belyser det som finns nära vägbanan som barn och djur. Man kan dessutom få dem i tre olika typer av optik: lunk, reflektor och projektor. Vilken man än väljer är det bäst att satsa på produkter av hög kvalité.

Fördelen med LED extraljus är att de är mycket tåliga mot både vibrationer och stötar, sedan är naturligtvis strömförbrukningen betydligt mindre i förhållandet till den ljusstyrka man får jämfört med vanlig bilbelysning. Uppstarttiden är också helt försumbar, man får helt enkelt full effekt när man tänder extraljusen.

Funderar man på vilken watt man ska välja är det mer eller mindre upp till en själv, men man bör veta att högre watt ofta innebär kortare liv på lampan och om man väljer xenon så det även ökar tändningstiden. Gäller det halvljus är det rekommenderat att inte använda högre än 35 watt, för att inte blända de bilar man möter.

Oavsett vilken belysning man väljer måste man se till att det är samma lampsockel som fordonets befintliga lampor. Vet man inte vilken sockel som bilen har kan man kolla upp detta genom Osram.