mars 10, 2013

Bromsar och däck

Av admin

Ett vanligt fel på en bil och det som man ofta får klagomål på vid besiktningen är att bromsarna tar dåligt eller ojämnt. Med lite händighet kan man kanske själv få dessa att fungera som de skall. Ofta är det bromsbackarna som behöver bytas ut. Det kan ibland också uppstå skador på bromsrören vilket gör att bromsolja läcker ut.

Bromsbackar

Om det troligen är bromsbackarna som är skadade och utslitna kan man först bege sig till en handlare som saluför bildelar. När man köpt med sig de bromsbackar man behöver åker man hem och plockar loss däcket. När det är borta kan man enkelt jämföra de nya bromsbackarna mot de gamla. Man ser tydligt om de behöver bytas genom att jämföra bredden på backarna. Kanske behöver de bara bytas på ena sidan av bilen. När man sedan första gången ger sig in på att byta bromsbackarna hemma i garaget kan det vara bra att ha någon med sig som har gjort det själv. Det är en del saker som man måste känna till för att kunna få loss de gamla backarna och sätta dit de nya. Det är en viss teknik man måste lära sig, men när man väl gjort det en gång sitter kunskaperna kvar och det blir mycket enklare när man nästa gång skall laga bromsarna.

Byta däck

Många människor väljer att lämna in sin bil till en verkstad för däckbyte. Det är inte svårt alls att byta däck och om man bara tar sig tid till det tjänar man mycket pengar under ett år. Man måste skifta däck två gånger per år (vår/höst) vilket gör att kostnaderna kan bli höga. Det enda som behövs för att byta däck är ett fälgkors och en domkraft. Hissa upp bilen och skruva loss däcket. Sätt dit det nya däcket och skruva fast det. Svårare än så är det inte. Det man kan tänka på är att efterdra muttrarna när man sedan kört bilen en bit.